Viktigt att tänka på

Dela

Det fina med microlån är att de betalas ut så snabbt och att de är relativt enkla att få. Det här är såklart bra om du har sett ett schysst dagserbjudande eller normalt har svårt att få ett lån, men du bör såklart tänka dig för innan du tar ett så här snabbt och smidigt lån. Frihet innebär ansvar, så att säga.

Tänk på det här innan du tar ett microlån

  1. Årsräntan för microlån kan vara på alltifrån 0 % (för nya kunder) upp till 1000 – 2000 % så därför är det viktigt att du jämför lånekostnaderna för smslån först. Det vanligaste är att årsräntan är på något hundratal procent vilket kanske låter lite mycket, men eftersom du normalt bara lånar i någon vecka eller några månader blir det inte så farligt. Om du till exempel tar ett microlån på 6000 kr och betalar 600 kr för det blir det i praktiken 10 % i ränta. Trots det bör du hitta ett så billigt lån som möjligt, helst ett gratis microlån, för vem vill betala mer än vad som är nödvändigt?
  2. Välj rätt låneperiod. Tänk på att de flesta microlån har en mycket kort låneperiod, ofta på 14 – 90 dagar, så försäkra dig om att du verkligen har råd att betala tillbaka hela lånet efter en så kort tid. Samtidigt bör du såklart välja en så kort tid som din plånbok tillåter eftersom lånekostnaden blir lägre då.
  3. Impulslåna inte. Visst kan det vara frestande att förlänga barrundan eller köpa något man helt plötsligt bara måste ha med ett microlån, men gör inte det. Då finns det risk för att du ångrar dig och i värsta fall får problem med återbetalningen.
  4. Kalkylera alltid på dina inkomster och utgifter innan du tar ett lån, och lura inte dig själv med en glädjekalkyl.
  5. Låna inte till sprit och spel, det ger dig bara ångest och i värsta fall betalningssvårigheter.
  6. Låna inte om du inte vet hur mycket du kommer att tjäna under låneperioden, till exempel om du arbetar på timme eller har ett vikariat som löper ut.