Vanliga frågor

Dela

Hur mycket kan jag låna?

Det minsta micro-lånet är på bara 50 kronor och det finns hos Vivus. Det största micro-lånet är på hela 15 000 kronor.

Hur snabbt får jag svar på min ansökan?

Oftast får du svar direkt på skärmen. Om långivaren inte har den tjänsten får du i normala fall svar inom en kvart.

Hur snabbt får jag mitt micro-lån?

Mycket snabbt, men hur snabbt beror på när på dagen du ansöker och om du har samma bank som långivaren. Om du har samma bank som långivaren finns pengarna omgående på ditt bankkonto efter att din ansökan beviljats om du ansöker på kontorstid, även på kvällar och helger. Om du inte har samma bankkonto som långivaren får du dina pengar samma dag om du ansöker på dagen och nästkommande bankdag om du ansöker på kvällen eller helgen.

Hur länge får jag låna?

Den kortaste lånetiden brukar vara på 14 dagar och brukar bara gälla för de allra minsta micro-lånen. Annars är det vanligast att lånetiden är på 30 – 90 dagar. Du får ibland välja lånetid själv men oftast får du en längre lånetid för de större micro-lånen och en kortare för de mindre lånen.

Hur betalar jag tillbaka?

Du betalar tillbaka på faktura, i normala fall hela beloppet på en gång innan lånetiden är slut.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka?

Då får du en påminnelse och får även betala en tilläggsavgift. Om du fortfarande inte kan betala efter påminnelsen skickas ärendet vidare till inkasso eller kronofogden. Om du har svårt att betala tillbaka på ditt micro-lån rekommenderar vi att du kontaktar lånegivaren för att försöka förhandla fram en lösning. Vissa långivare kan förlänga ditt lån utan problem, men ta reda på sånt här innan du lånar.

Får vem som helst ta ett micro-lån?

De flesta kan ta ett micro-lån eftersom ett micro-lån har låga krav. Du måste vara 18 -21 år och ha en årsinkomst på minst 24 000 – 50 000 kr om långivaren inte gör en individuell bedömning, men du behöver inte ha en fast anställning. Det finns även långivare som beviljar micro-lån trots betalningsanmärkningar.

Varför är räntan för micro-lån högre än för andra lån?

Alla låneräntor påverkas av hur stor risk långivaren tar. Ett lån med säkerhet har en mycket låg ränta eftersom långivaren har en säkerhet och ett blancolån har en lite högre ränta för att ett blancolån inte kräver någon säkerhet. Ett micro-lån har mycket låga krav på inkomst och inga krav på fast anställning, det här gör att långivaren av Micro-lån tar en stor risk vilket ger en högre ränta.