Undvik skuldsättning

Dela

Hundratusentals svenskar är skuldsatta idag och runt en halv miljon har betalningsanmärkningar. De vanligaste orsakerna till att folk har skulder hos kronofogden är obetalda mobilräkningar, lån, studielån, skatteskulder, elräkningar, fortkörningsböter, parkeringsböter, trafikförsäkringsavgifter och obetalt underhållstöd. Ja, skuldfällorna är många så det är inte bara de som lånar pengar som riskerar att bli skuldsatta. För att inte du också ska drabbas av skuldsättning presenterar vi på micro-lån.se nu en liten guide om hur du undviker skulder.

Så undviker du skulder

  1. Låneskulder. Innan du tar ett lån bör du göra en budget över alla dina inkomster och utgifter (inklusive utgifterna för lånet) och funderar på om du kan leva efter den. Läs också vår artikel om vad du bör tänka på innan du tar ett lån.
  2. Om du ringer och sms:ar mycket bör du välja ett abonnemang som har ett fast pris så får du koll på dina mobiltelefonräkningar. Abonnemang med ett fast pris brukar ge sina användare i stort sett obegränsade samtal, sms och mms. Om du surfar mycket på din mobil bör du såklart välja ett abonnemang som ger dig mycket surf för pengarna.
  3. Studielån. Att undvika skuldsättning på grund av studielån är inte alltid det lättaste om man blir arbetslös eller får ett dåligt betalt jobb efter studierna. Däremot är det många som inte känner till att CSN kan sänka det månadsbelopp du ska betala in om du saknar eller har en låg inkomst, så kontakta alltid CSN om du har en dålig inkomst och får svårt att betala tillbaka på ditt studielån.
  4. Det bästa man kan göra för att undvika obetalda elräkningar är såklart att snåla med elen och om du har små marginaler och inte skulle klara av kraftigt stigande elpriser kan det vara bra att välja ett fast elpris. Förvisso brukar det bli dyrare i längden men då slipper du i alla fall att drabbas av några chockhöjningar som du inte klarar av.
  5. Fordonsrelaterade skulder. Det är enkelt att undvika fortkörnings- och parkeringsböter: kör inte för fort och felparkera inte. Och om du vill undvika skyhöga trafikavgifter måste du se till att betala för din trafikförsäkring i tid för det är bara när du inte har en giltig trafikförsäkring som du får betala ca 800 kr/vecka i trafikavgift.
  6. Att inte kunna betala sin restskatt är ingen höjdare, men det enklaste sättet att undvika det är att se till att dina arbetsgivare drar tillräckligt mycket skatt.
  7. Underhåll. Om du har svårt att betala ditt underhållsstöd på grund av låg inkomst bör du kontakta försäkringskassan så kan de sätta ner ditt månadsbelopp.