Microlån i stort

Dela

När man talar om microlån kan det handla om något av dessa lån: Smslån, mikrolån för småföretagare och riktigt små lån som hjälper folk att bli självförsörjande i utsatta länder. Ja, det är säkert därför du har hört både positivt och negativt om microlån. Media fördömer smslån eftersom de har så höga räntor och låga krav vilket gör att folk ”luras” in i skuldfällan (som om folk inte kan tänka själva utan tvingas att ta ett lån) och hyllar de små lån som får ekonomiskt fattiga människor på fötter vilket vi på micro-lån.se såklart också gör. Så här fungerar i alla fall de olika lånen.

Pay Day Loans

Det som i Sverige oftast kallas för smslån brukar benämnas Pay Day Loans i USA och i vissa andra engelskspråkiga länder. Det är alltså ett lån som är ämnat att betalas tillbaka redan när man får sin nästa lön, men precis som i Sverige finns det Pay Day Loans som har en längre löptid än så. Vad ett sådant här microlån innebär i Sverige kan du läsa mer om på vår förstasida.

Microlån för svenska småföretagare

I Sverige finns det ett bolag som heter Almi som lånar ut pengar till företag och hjälper entreprenörer att utveckla sina idéer och verksamheter. De erbjuder även generösa microlån till nyföretagare utan att kräva någon säkerhet och inkomst, det viktiga är att Almi tror på entreprenörens affärsplan. Det högsta beloppet för detta microlån är på 250 000 kr vilket faktiskt är riktigt lite i sådana här sammanhang.

Microlån för folk i ”utsatta” länder

I länder som Indien och Rwanda är det ganska vanligt att folk som saknar försörjning och säkerhet kan få ett microlån om de har en bra affärsidé som de vill förverkliga. Det kan handla om att stå och sälja mat från en matvagn i gathörnet eller att börja föda upp djur. Microlånen kan även användas till investeringar som förbättrar en dålig inkomst, till exempel för inköp av redskap till sitt jordbruk som kan leda till en bättre avkastning. Det finns exempel på folk som bara har tagit ett microlån på 700 – 1100 kr och som ändå fått ett betydligt bättre liv.